ANHÖRIGSTÖD PÅ UPPDRAG AV REGION ÖREBRO LÄN FÖR PSYKISK HÄLSA I HELA LÄNET
Föreningen för Psykiskt Samarbete (FPS) har en anställd Anhörigkonsulent. Hon heter Birgitta Gunnarsson och stödjer anhöriga till personer med psykiatriskt tillstånd/diagnos, på efter regionpolitiska uppdrag från Region Örebro län. Enligt uppdraget i parternas överenskommelse ska det länsövergripande stödet finnas för anhöriga i anslutning till Region Örebro läns olika enheter inom Område Psykiatri, Region Örebro län.
Som anhörig till person med psykiatrisk funktionsnedsättning kan du boka tid för stödsamtal via e-post där du tydligt anger: namn, telefonnummer, din bostadskommun i Örebro län samt en mkt. kort beskrivning av varför du söker anhörigstöd
Mejla till: anhorigkonsulent@psykiatrisktsamarbete.se
Vår anhörigkonsulent möter massor av stödjande anhöriga och är van vid att lyssna, stödja och ge råd i hur du kan komma vidare. Att du får sätta ord på dina tankar och känslor inför en person som lyssnar kan göra att du hittar nya vägar och sätt att se på- och bemöta dina problem utifrån stressreducering och hållbara livsförändringar. Det kostar ingenting för dig som privatperson att få anhörigstöd. Birgitta har tystnadsplikt och man behöver inte vara medlem i Föreningen för Psykiatriskt Samarbete för att få anhörigstöd från Anhörigkonsulenten (men om du vill komma med i föreningen som aktiv eller passiv medlem, hittar du mer info på vår flik ”Bli medlem”)
Observera att Anhörigkonsulenten inom FPS erbjuder samtalstider efter förbokad överenskommelse. Den här föreningsverksamheten har inga möjligheter att erbjuda stöd eller samtalstider i samband med akuta frågeställningar eller problematik av akut karaktär. Vid behov av akut stöd hänvisas/slussas anhöriga till sin bostadskommun för stöd i anhörigfrågor och de anhörigas närstående hänvisas till Regionens akutverksamheter via Regionens växel tel 019-602 10 00 alt. larmnumret 112.
***
Birgitta Gunnarsson är utbildad Motivationspedagog & certifierad Coach inom KBT* och ACT* samt CFT*. Innehar helhetsterapeutisk friskvårdsutbildning inom stressreducering och rehabilitering och arbetar utifrån ett s.k holistiskt perspektiv. Birgitta är även instruktör i Mindfulness*, och Qi Gong*.
Birgitta är utbildad i BRA*-Samtal och har alltid ett barnfokus i sitt anhörigstöd. (*Barns Rätt som Anhöriga) En samtalsmodell, enligt rekommendation av Socialstyrelsen för hur man pratar med barn som anhöriga/våldsutsatta. Med modellen BRA-samtal kan man stödja personal inom kommuner, landsting/region och idéburna organisationer i hur de kan gå tillväga när de uppmärksammar anhöriga barns rätt till information, råd och stöd.
Hon är sedan 2017 certifierad instruktör i NASP* Karolinska Institutets bemötandeutbildning för suicidprevention, MHFA, som betyder Mental First Aid/Första hjälpen för psykisk hälsa
*NASP=NAtionellt Centrum för Suicidforskning och Prevention av psykisk ohälsa
Birgitta är utbildad instruktör i anhörigutbildningen (Hoffman & Fruzzetti) Familjeband med dess teoretiska och praktiska moment i färdigheter utifrån dialektisk beteende teori (DBT*). Denna utbildning är modifierad främst för anhöriga som har närstående med diagnos Borderline personlighetsstörning (BPS) som idag även kallas Emotionell instabil personlighetssyndrom, EIPS men även för anhöriga till personer med självskadebeteende och ätstörning.
Birgitta är sedan 2023 utbildad och ceritfierad PREP-ledare*. (*Prevention & Relationship Education Program). Ett förebyggande program som kommer ur ett gediget material av processtudier (från USA, Australien och sedan 1900-talet även i Europa och våra nordiska grannländer Norge och Danmark vidare till oss i Sverige) för att stärka par i sina relationer genom att känna igen konfliktmönster. Att pedagogiskt ”boosta” hållbarheten och tryggheten genom att prioritera sin parrelation genom hängivenhet och förpliktelse till varandra. (Engelskans Commitment).
Kortfattade teori/terapi-förklaringar till ovanstående förkortningar :
*KBT=Inre tolkningar och mentala processer som kan förändras genom att man granskar rimligheten. Tankar, känslor och beteenden hänger samman och smärtsamma upplevelser kan förändras genom ominlärning (Kognitiv Beteende terapi)
*ACT=Acceptans och engagemang (Acceptance & Commitment therapy) En terapimetod som kommer ifrån en blandning av KBT och Mindfulness, där medveten närvaro i nuet där man genom acceptans kan förändra förhållningssättet till de egna tankarna och därmed höja engagemanget för att förbättra sin livskvalité. Psykologisk flexibilitet.
*Psykologisk Flexibilitet=Ett begrepp inom KBT och ACT där man har förmåga att anpassa sig till en situation och genom medveten närvaro agera på ett konstuktivt och hjälpsamt sätt utifrån sina egna värderingar
*CFT=Självmedkänsla och acceptans (Compassion Fokus therapy). En självvaliderande metod som också kommer ur KBT och Mindfulness där man tränar på att stärka sin självkänsla och omsorg om sig själv
* MBT=Mentaliseringsbaserad Teori. En terapeutisk träning för att öka sin medvetenhet kring sitt eget och andras sätt att tänka, känna och reagera.
*MI=Motiverande samtalsmetod för beteendeändring (Motivational Interview)
*DBT= En Färdighetsträning som kommer från KBT och Mindfulness där man tränar sig i att långsiktigt hantera svåra känslor, reaktioner, relationer, kriser och problem. Fokus på att minska självskadande beteende och hitta en inre emotionell balans. DBT ger i både individualterapi och i grupp.
*Mindfulness=Medveten närvaro i nuet, stressreducering och mental fokus på att hitta sig själv i stunden och nå ett inre lugn
*Qi-gong=Mental koncentration, att genom andning och enkla rörelser förbättra kroppens cirkulation och energiflödet och därmed förebygga sjukdomar
Föreningen för Psykiatriskt Samarbete (FPS)
Mellringestaden, Brukarhuset.
Mellringevägen 120B, 703 53 Örebro
Tel: 0703 20 48 14
e-post: anhorigkonsulent@psykiatrisktsamarbete.se